Autocestu Zagreb-Split treba napustiti na izlazu za Sveti Rok. Nakon prolaska naplatnih kućica treba voziti u smjeru za Sveti Rok do križanja sa starom cestom koja vodi preko prijevoja Mali Alan iz Lovinca za Obrovac. Kada se skrene na tu cestu treba je slijediti do 350 m prije prijevoja Mali Alan. Tu se ova križa s Makadamskom cestom i na tom križanju treba parkirati automobil. Tu je proširenje koje je dostatno za parkiranje i autobusa.

Uspon počinje na ovom križanju i nastavlja po novoj makadamskoj cesti do kraja, je izgrađeno okretište, pa tu treba parkirati vozilo. Ova makadamska cesta je sigurna za prometovanje svih vrsta vozila kao i za pješačenje.

Planinarska staza slijedi ovu cestu i treba se strogo držati nje jer u cijeloj dužini. Od ovog okretišta pa do visoravni Dušica (1260m ) ide se planinarskom stazom, kroz visoku bukovu šumu, po vrlo ugodnoj i mekanoj podlozi. Oko 200-tinjak metara od spomenutog okretišta ova staza se križa sa onom koja dolazi iz Svetog Roka i dalje se stapaju u jednu koja vodi do visoravni Dušice i dalje do Svetog Brda. Neposredno prije ovog križanja je izvor pitke vode. Staza koja slijedi makadamski put ima dosta rijetke a često i blijede markacije. Lako je se snalaziti jer treba slijediti makadamsku cestu sve do kraja.

Od te točke pa sve do vrha staza je vrlo dobro i svježe markirana i jako je jednostavna za snalaženje. Na istočnom kraju visoravni, odmah uz planinarsku stazu je izvor pitke vode. Pored izvora je i smjerokaz koji upućuje lijevo prema Stanovima Jurjevića (200-tinjak metara od smjerokaza) a desno prema planinarskom skloništu i Svetom Brdu.

Stanovi Jurjevića su u naravi jedna odnovljena stara kamena kuća i dvije novoizgrađe. Oko njih je lijepo uređen okoliš. Tu je i spomen na poginulog hrvatskog branitelja s raspelom. Na visoravni je izgrađeno i PS Dušice s kojim upravlja i održava ga HPD Vučje Bratstvo iz Zagreba.

U nastavku staza najprije vodi preko visoravni, zatim skreće u bukovu šumu i tu počinje vrlo oštar uspon na vrh. Staza najprije prolazi kroz bukovu šumu, nakon nje vodi kroz klekovinu do izlaska na kamenito-travnatu golet. Uspon dalje vodi vrlo oštro uzbrdo do izlaska na greben pa po njemu vodi do samog vrha.

Na ovoj dionici, 100-tinjak metara prije izlaska na greben, nalazi se provalija (jama) s lijeve strane staze. Treba pripaziti na nju ako se uspon izvodi u zimi pod snijegom a ista nije vidljiva niti je označena.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 17 min

Visina polazišta:

1025 m

Visina odredišta:

1742 m

Minimalna visina:

1012 m

Maksimalna visina:

1742 m

Uk. vis. raz. uspona:

967 m

Uk. vis. raz. silaska:

251 m

Ukupna duljina:

10 km

Prosječni nagib:

16 %

Utrošak energije:

6965 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila