Ishodište za uspon na Sniježnicu je naselje Mihanići, na istočnom rubu Konavoskog polja. Prilaz do ove točke iz smjera Dubrovnika je opisan u nastavku. Kada se dolazi iz Dubrovnika, na prijevoju Zvekavica treba skrenuti lijevo za Predvorje, i u selu Mihanići skrenuti lijevo, proći kroz selo i na kraju uskog asfaltnog puta iznad sela, na proširenju parkirati automobil. Tu je i smjerokaz za uspon na Ilijin vrh i početak markirane planinarske staze.

Od ove točke započinje oštriji uspon po građenoj stazi, koja je djelomično zapuštena i zarasla u makiju, do sela Kune Konavoske koje se nalazi približno na pola uspona.

U ovom selu, u napuštenoj osnovnoj školi, nalazi se planinarski dom.

Do vrha Snježnice može se doći koristeći stari građeni austrougarski put, poznat kao „Mulatiera“. Građen je iz strateških razloga i namijenjen izvlačenju topova na Ilijin vrh.

Od planinarskog doma vodi markirana planinarska staza, najprije kroz selo a nakon toga po malo oštrijem usponu vodi između ograda omeđenih suhozidom do dva zidana bunara (lokve), koje i danas služe za napajanje stoke. Iznad bunara planinarska staza i dalje slijedi građeni put, prolazi pored ograđenih njiva koje se i danas koriste za ispašu i sijeno žitelja Kune.

Od spomenutih njiva i dalje treba nastaviti građenim putem sve do Ilijinog vrha. Na vrhu se nalazi kapelica iz 19 stoljeća posvećena Sv. Iliji. Sam vrh je okrugla krška golet prošarana busenjima trave. Tu je smješten i antenski odašiljač, kao i malena zidana kućica koja služi radioamaterima za održavanje radioamaterskih veza. Isto tako, tu je i heliodrom za helikoptere.

Sa vrha se pružaju prekrasni vidici na sve strane ničim ne ometani: prema istoku vidljivi su vrhovi Velji vrh ( 1156 m), Kosmać (1046 m), te Štedar ( 1165 m) uz samu hercegovačku granicu. Jugoistočno od same Snježnice, iznad Konavala duž crnogorske granice je posebni brdski greben Bjelotina s najvišim vrhom Katunica (1125 m) što je već jugozapadni ogranak višeg Orjena u zaleđu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 17 min

Visina polazišta:

322 m

Visina odredišta:

1232 m

Minimalna visina:

322 m

Maksimalna visina:

1232 m

Uk. vis. raz. uspona:

1012 m

Uk. vis. raz. silaska:

102 m

Ukupna duljina:

7.4 km

Prosječni nagib:

16 %

Utrošak energije:

4855 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila