Snježnica Konavoska je najjužniji gorski greben Dinarskog gorja u Hrvatskoj. Nalazi se na krajnjem jugu Hrvatske u Konavlima iznad mjesta Kuna Konavoska.

Sveti Ilija je najviši vrh brda Snježnice i najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Malo istočnije od vršne točke nalazi se kapela sv. Ilije iz 19. stoljeća, građena od tesana kamena u stijeni, po kojoj je vrh dobio ime te jedna napuštena zidana baraka i komunikacijski odašiljač.

Snježnica sa svojim vrhom „Ilijin vrh“ 1234 m nadmorske visine je poznata među planinarima kao najjužniji planinski greben iznad 1000 m nadmorske visine, i kao najjužnija kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Nalazi se iznad Kule Konavoske.

Snježnica je zapadni greben Orijena (1894 m), koji se pruža smjerom sjeverozapad-jugoistok u dužini do 52 km, između Dubrovačkog primorja i Popovog polja u zaleđu Hercegovine. Ime je dobila zbog snijega koji se nekoć na vrhovima zadržavao i do kraja travnja, a po dubokim škrapama i jamama mnogo duže.

Od davnina nosi dva imena, Kadmova planina po grčkom kralju Kadmi i drugi naziv Esculapova planina po grčkom bogu zdravlja i iscjeljiteljstva koji su „navodno“ boravili na njoj.

Padine Snježnice pokrivene su rijetkim sredozemnim ljekovitim biljem i raslinjem, pelinom, vrijeskom, grabom, smrekom i tvrdokornom makijom. Snježnica je jedini preostali hrvatski lokalitet rijetke biljke mandragore(Mandragora offcinarum). Osim na Snježnici, ima je još na sjeveru Italije i Himalaji. Biljka je ime dobila od dvije grčke riječi i znači biljka „opasna za stoku“. Otrovni su svi njeni dijelovi, a posebno korijen i plodovi. U povijesti se prikupljala u ljekovite svrhe i koristila se protiv bolova, budući je jak i opasan narkotik. Danas je ova biljka opasno ugrožena i zakonom zaštićena.

Na vrh Snježnice vode dvije markirane planinarske staze: Jedna vodi iz Mihanići - duža varijanta i druga iz sela Kune Konavoske - kraća varijanta.