Početna točka uspona je u Ogulinu, u naselju Vučić Selo, kod kućnog broja 14. Tu je mjesto pogodno za parkiranje automobila. Ova staza nosi naziv Ferdina staza, u spomen Ferdi Uršan, koji je bio član planinarskog društva Klek iz Ogulina.

Ova staza je dobro označena i jednostavna za snalaženje. Odmah kod Ogulina, ulazi u visoku bukovu šumu. Ide kroz nju sve do križanja s cestom Ogulin-Bjelolasica. Tu cestu slijedi nakratko te kod napuštenog kamenoloma skreće desno i ponovo ide visokom bukovom šumom, sve do izlaska na travnatu zaravan. Staza dalje slijedi travnatu zaravan, počinje se nešto oštrije uspinjati. Ponovo ulazi u bukovu šumu te ju slijedi do križanja sa stazom koja vodi iz Bjelskog. Malo prije dolaska na zaravan na kojoj je izgrađen planinarski dom, prolazi se pored natpisa: „Dobro došli u carstvo Klečkih Vještica“.

Planinarski dom Klek smješten je na zaravni, u podnožju vršne stijene, na njenoj južnoj strani, na nadmorskoj visini 1000 m. Sagrađen je u periodu od 1954 do 1958 godine. Dom je u naravi kamena zidana kuća sa prizemljem i potkrovljem. U prizemlju se nalazi kuhinja, na katu i prigrađenom krilu spavaonica sa smještajnim kapacitetom 40 ležaja. U principu dom je otvoren za vikende. Njime upravlja PD Klek iz Ogulina. Dom je elektrificiran i posjeduje vodu iz cisterne, koja se sakuplja sa limenog krova doma. U blizini doma nalazi se mali telekomunikacijski odašiljač.

Od planinarskog doma planinarska staza vodi zapadnom stranom ispod vršne stijene, po dosta strmom terenu na kojem treba pripaziti da se ne posklizne i ne padne u provaliju. Malo prije dolaska na križanje planinarskih putova na kojem treba skrenuti desno, prolazi se pored manje špilje u podnožju vršne stijene. Od križanja planinarskih putova započinje teži dio uspona koji vodi uz podnožje vršne stijene.

Ogulinski veterinar Franjo Fink, na poticaj središnjice HPD-a i uz novčanu potporu ogulinske općine, probija 1890. godine put kroz Klečku stijenu do vrha, izgradivši stepenice i na dva mjesta postavlja željezne ljestve. Stepenište je obnavljano nekoliko puta, na kojemu su postavljena užad, a na samom vršnom dijelu i čelične sajle.

Nakon uspona uz stepenište izlazi se na greben - vidikovac, od kuda se pruža lijep pogled na  zaselak Musulinski Potok i Bjelsko. Poslije vidikovca slijedi malo oštriji uspon najprije kratko kroz stijenu uz pomić užeta a nakon toga po tratini dosta oštro uzbrdo do betonskog platoa koji služi kao sletište helikoptera. U nastavku, planinarska staza vodi po po uskom grebenu sve do vrha. Na tom su dijelu postavljene sajle kao osiguranje u slučaju jakih vjetrova ili snijega.

Sam vrh Kleka gotovo je ravan, to je kamena glavica u promjeru desetak metara. Na njemu je smješten telekomunikacijski toranj, a na suprotnoj strani postavljen je  željezni stup usidren sajlama, obojan u crveno- bijelo koji označava sam vrh. Pored stupa ugrađeni u kamen nalaze se žigovi HPS-a i GPP-a. 

S vrha Kleka je lijep pogled na Bjelolasicu, Risnjak, Svetu Geru, Medvednicu..., te na cijeli Ogulinski kraj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 35 min

Visina polazišta:

318 m

Visina odredišta:

1163 m

Minimalna visina:

318 m

Maksimalna visina:

1163 m

Uk. vis. raz. uspona:

940 m

Uk. vis. raz. silaska:

94 m

Ukupna duljina:

8.8 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

5461 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila