Početna točka ovog planinarskog izleta je deveti kilometar na cesti od Gračaca preko Prezida za Obrovac. Najviša polazna točka je na 757 m, a 500 metara iza nje je tunel dug 160 m. Markacija prema vrhu počinje prije tunela na mjestu gdje se stara cesta odvaja od nove. Tu treba parkirati automobil.

Markacija ostavlja cestu, počinje se uspinjati, i kod dva veća bunara skreće lijevo u šumovito područje. Nakon prijeđenih 420 metara staza stiže na križanje na kojem smjer ravno vodi južnom padinom, preko Veselinovićevih stanova direktno na vrh Crnopac, dok smjer lijevo vodi prema PS Crnopac. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo.

Nakon skretanja započinje oštriji uspon, nakon kojeg staza izlazi na sjevernu padinu i nastavlja umjerenijim usponom, do PS Crnopac. Neposredno prije planinarskog skloništa je križanje na kojem treba skrenuti lijevo. Od planinarskog skloništa treba slijediti markaciju za Bili Kuk. Staza se najprije spušta u vrtaču, gubi na visini 70-tak metara, da bi se nakon te točke počinje uspinjati i izbija na križanje neposredno prije ulaska na stazu „Put Malog princa“. Na tom križanju treba nastaviti ravno.

Od ove točke najprije se stiže u Dvore, zatim Konoba i Niska vrata, pa lijevo kroz Dvorska vrata, a nakon njih do Zdenkove jame, u koju se obvezno treba spustiti. Nakon Zdenkove jame slijedi silazak u Šušnjevac, pa Slipi klanac, Tisni klanac, Podkuk, silazak u Papratnjak, nakon kojeg se krivudavo penje kroz Krivi klanac nakon kojeg se silazi na Tonkina vrata i ubrzo na Stankina vrata. Tu počinje uspon na Kičmu. Nakon Kičme prolazi se kroz Nebeska vrata, nakon njih se hoda šumom, mijenja se smjer i ispod vrha Bili Kuk, vraća se na početnu točku obilaska staze Malog princa, a poslije nje se vraća nazad u PS Crnopac (Tatekovu kolibu).

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Srđan Vrdoljak ∙ 15. Rujan 2021

Staza je predivna, jedna od najljepših na Velebitu. Potrebno je napomenuti da ako pratite ovaj trag da je krivo vrijeme trajanja napisano. Sama staza malog princa traje 3:20, ali Vam je potrebno nekih 2 sata da dođete do njenog početka.

Željko Tomljenović ∙ 21. Kolovoz 2022

Ovaj trag je put od Prezida do skloništa i kružna Put malog princa do povratka u sklonište. Povratak od skloništa do Prezida nije tu. Znači treba dodati tih cca 1:45 povratka

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 32 min

Visina polazišta:

752 m

Visina odredišta:

1140 m

Minimalna visina:

752 m

Maksimalna visina:

1193 m

Uk. vis. raz. uspona:

886 m

Uk. vis. raz. silaska:

498 m

Ukupna duljina:

6.4 km

Prosječni nagib:

24 %

Utrošak energije:

7493 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila