Početna točka uspona nalazi se na Rapskom polju u naselju Mundanije. U prvom dijelu markacija vodi asfaltnom cestom u dužini 1 km (15 min hoda), nakon toga, staza uspona napušta asfaltnu cestu i skreće oštro lijevo na građeni planinarski put koji vodi sve do vrha.

Ovaj lijepo građeni planinarski put projektirao je Ante Premužić, poznati graditelj uzdužne staze po sjevernom i srednjem Velebitu. Staza vodi djelomično šumom uz suhozide ograda s desne strane Vele drage sve do izvora „Živa voda“ (288 m).

Od izvora staza napušta Velu dragu i oštro skreće desno i nastavlja umjerenim usponom lijepo građenom stazom, te nakon 20 minuta laganog hoda dovodi do Vidilice Dr. M. Tomašića.

S ovog vidikovca pruža se lijep pogled na Rab i greben Osorčice na Lošinju. Zanimljivo je napomenuti, da na stazi morate otvoriti i zatvoriti barem desetak improviziranih vratašca, koja služe za ograničavanje kretanja i miješanje ovaca.

Od vidikovca do vrha preostaje svega 15 minuta hoda. Ovaj dio staze blago je polegnut i prolazi kroz kamenjar i nisko mediteransko raslinje širokim grebenskim hrptom do vrha Kamenjak (408 m).

Vrh Kamenjak nalazi se na na sjeveroistočnom rubu vršne rapske visoravni, gdje se krški greben naglo spušta prema moru. Na vrhu se nalazi ograđeni telekomunikacijski objekt do kojeg je nekad vodila teretna žičara. Ona je zapuštena i neupotrebljiva, budući je danas zamjenjuje uska djelomično betonirana cesta.

Ako zanemarimo ne lijepi telekomunikacijski kompleks, vrh je ipak zanimljiva široka visoravan na kojoj se nalazi bezbroj kamenih hrpica kamenja u obliku malih piramidica, koje su naslagali posjetitelji.

Na ogradi tornja, na jednom betonskom stupu, je natpis imena vrha i žig.

S vrha se pruža široki pogled preko velebitskog kanala na sjeverni Velebit, te prema otocima Prviću, Krku, Grguru i Golom otoku, kao i na cijeli vršni greben.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

00 h 46 min

Visina polazišta:

90 m

Visina odredišta:

412 m

Minimalna visina:

90 m

Maksimalna visina:

412 m

Uk. vis. raz. uspona:

337 m

Uk. vis. raz. silaska:

15 m

Ukupna duljina:

3.2 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

1647 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila