Otok Rab sa susjednim otočićima čini rapsku otočnu skupinu koja je smještena na sjevernom dijelu Jadranskog mora između otoka Krka i Paga. Pruža se u smjeru sjeverozapad - jugoistok, paralelno s kopnom Velebita i podvelebitskog primorja. Površina otoka iznosi 93,6 km².

Najveća zračna dužina otoka Raba, proteže se od rta Gavranić do rta Sorinj, iznosi 22 km. Zahvaljujući svom nepravilnom obliku, širina je otoka različita. Tako se najuži dio otoka nalazi na južnom dijelu od rta Krkland do zaseoka Perčinić u Barbatu 3 km, dok se najširi dio od 10 km nalazi na sjevernom dijelu od rta Šilp u Loparu  do rta Kristofor na sjeverozapadu otoka.

Najviši vrh Kamenjak ili (Straža) s nadmorskom visinom 408 m nalazi se na sjeveroistočnom rubu vršne ravne visoravni, na mjestu gdje se greben naglo spušta prema moru. Naime, sjeveroistočna strana otoka je strma i krševita, dok je jugozapadna blaga i obrasla jednom od posljednjih hrastovih šuma na Mediteranu. Otok Rab, je nakon NP Mljet u Dalmaciji drugi najzeleniji otok na Jadranu. Na otoku se nalazi prko 200 km šetnica, biciklističkih, pješačkih i planinarskih staza.

Vrh je zauzet telekomunikacijskim tornjem. Na ogradi tornja, na jednom betonskom stupu, je natpis imena vrha i žig. S vrha nema upečatljivih vidika.