Početna točka uspona je u naselju Risovac, na parkiralištu neposredno prije početne stanice skijaške žičare. Tu treba parkirati automobil.

Uspon vodi po skijaškoj stazi do gornje stanice skijaške žičare, i nije markiran ali je jednostavan za snalaženje. Od ove stanice staza ulazi u visoku bukovu šumu, vrlo oštro se uspinje do pozicije na kojoj su izgrađene ljestve. Ovaj dio staze nakon visoke bukove šume, vodi kroz prosječenu klekovinu, vrlo loše je markiran i nije jednostavan za snalaženje.

S ljestvama se izlazi na greben. Staza dalje vodi po njemu, naizmjenično kroz klekovinu ili preko proplanaka, do vrha Mali Vilinac. Od malog do velikog Vilinca staza vodi otvorenim terenom, po grebenu, a cijelo vrijeme ovog dijela uspona, pružaju se neometani vrlo impresivni vidici. Staza je slabo markirana. Za bolje snalaženje netko je zavezao dijelove trake za označavanje minskih polja, na grane drveća. Samo tu i tamo postoje planinarske markacije. Za uspon na vrh treba slijediti samo greben i ne može se pogriješiti.

Vrh je obilježen hrpom kamenja. Pored ove hrpe kamenja u zemlju su usađene dvije metalne kutije. Jedna je žuta a postavljena je od strane organizatora Visoke Hercegovačke Transverzale, a druga je razbijena a napravljena je od pocinčanog lima. Na kutijama je istaknuta nadmorska visina ovog vrha. Pored ovih kutija je i smjerokaz za Pločno. S vrha se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima, a posebno se ističu vidici na cijelu Čvrsnicu, Veliki Jelenak, Postibrdo, kanjon Drežnice, Čabulju, Prenj, Visočicu, Bjelašnicu i Vran. Na vrhu nema planinarskog žiga.

S vrha se treba nastaviti do sedla Pregon, na njemu skrenuti desno i za 5 minuta se stiže do PD Vilinac. Tu počinje markirana planinarska staza za uspon na vrh Pločno. U neposrednoj blizini doma (5 minuta) je izvor vode. Slijedeći izvor vode se nalazi neposredno prije križanja na kojem se odvaja lijevo staza za Veliki Kuk i Bivak na Čvrsnici, a ravno nastavlja staza prema Pločnom. Tu su zarušeni i napušteni stočarski stanovi. Na ovom križanju su istaknuti svi smjerovi osim onog koji vodi prema vrhu Pločno, pa treba pripaziti da se ne napravi greška u orjentaciji.

Dalje staza se počinje spuštati i do svoje najniže točke gubi oko 400 m nadmorske visine na prijeđenoj udaljenosti od 3,7 km, zatim nastavlja oko 2 km bez značajnijeg penjanja ili spuštanja, a nakon toga dolazi na križanje s planinarskom stazom koja dolazi iz Masne Luke, a na tom križanju treba skrenuti lijevo. Ovaj dio staze je nešto naporniji za savladavanje jer vodi kroz kamenjar i potreban je dodatni oprez i nešto veća koncentracija, a dobro je markirana za uspone koji se izvode bez snježnog pokrivača.

Od spomenutog križanja započinje uspon na Pločno. Staza najprije ide po grebenu kroz klekovinu, nakon toga stiže na sipar ispod samog vrha, kojeg savladava u vrlo oštrom usponu na vrh Pločno. Vrh je zauzet sa telekomunikacijskim objektom kojeg čuva vrlo ljubazna grupa vojnika. Iza građevine je izgrađen betonski geodetski stup na kojem je istaknuta nadmorska visina vrha. U objektu se nalaze planinarski žigovi. S njega se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima a vidi se sve što i s Velikog Vilinca.

U nastavku se treba vratiti do križanja planinarskih puteva i na njemu treba skrenuti lijevo. Nakon toga slijedi 2,5 km dobro uhodane staze koja vodi gore-dolje sve do grebena iznad Borićevca, s tada slijedi oštrija strmina do područja Borićevca. Kada se prođe prva vikendica s desne strane, treba pripaziti na markacije jer neposredno iza nje staza skreće desno, vodi kroz mješovitu šumu, održava je, lagano se uspinje a nakon toga spušta do crkve u Masnoj Luci. To je i završna točka ovog izleta.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

09 h 59 min

Visina polazišta:

1289 m

Visina odredišta:

1202 m

Minimalna visina:

1202 m

Maksimalna visina:

2226 m

Uk. vis. raz. uspona:

1991 m

Uk. vis. raz. silaska:

2078 m

Ukupna duljina:

24 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

21116 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila