Ovdje će se opisati prilaz početnoj točki uspona iz Gospića i uspon na Visočicu od mjesta nazvanog „Cijevi pod pijeskom“. Opis pristupa počinje u centru Gospića kod crkve Navještenja Blažene Djevice Marije.

Od ove točke treba voziti državnom cestom D25 prema Karlobagu. Nakon 9,4 km stiže se do raskrižja za Rizvanušu na kojem treba napustiti cestu D25, i skrenuti lijevo na usku asfaltiranu cestu, pa po njoj proći kroz Rizvanušu, a točno 2 km od raskrižja s D25 prestaje asfaltna cesta a tu je i kraj sela. U nastavku treba voziti ravno po dolini lošijom cestom, te na raskrižju udaljenom1,2 km od kraja asfalta treba nastaviti još 200 m ravno i skrenuti desno uzbrdo makadamskom cestom. Kod vožnje ovim dijelom treba paziti na mjesta gdje je voda oštetila kolnik.

Treba slijediti ovu cestu sve dok se s desne strane ne primjeti nekadašnja trafostanica, a petsto metara dalje je raskrižje makadamskih cesta zvano Zobinovac. Zobinovac je udaljen 7,1 km od skretanja s D25. Na tom križanju treba skrenuti lijevo na cestu s podignutom rampom prema Visočici, a po njoj se za slijedećih 5 km stiže do proširenja „Cijevi pod Pijeskom“ na 980 metara nadmorske visine, a tu počinje markirana staza za Visočicu.

Uspon dalje vodi do razrušenog Gojtanovog doma (25 min) kroz takozvani Krivi gaj. Od doma do vrha treba još 30 minuta.

Visočica je jedan od najljepših vidikovaca na Velebitu s kojeg se može za dobro vidljivog vremena vidjeti gotovo svi velebitski vrhovi na sjeveru do Zavižana i na jugu do Svetog brda.

Prekrasni su pogledi na ličku kotlinu, ličko sredogorje, Golu Plješivicu, Ozeblin i Kremen i Jadransko otočje. Vrh je označen prevrnutim geodetskim betonskim stupom. Kutija sa žigom je ugrađena u kamen prije vrha i lako se uočava.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Marija Matijević ∙ 19. Svibanj 2022

Cesta je od kraja sela do parkirališta poprilično loša

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

00 h 59 min

Visina polazišta:

1179 m

Visina odredišta:

1607 m

Minimalna visina:

1179 m

Maksimalna visina:

1607 m

Uk. vis. raz. uspona:

459 m

Uk. vis. raz. silaska:

31 m

Ukupna duljina:

2.1 km

Prosječni nagib:

25 %

Utrošak energije:

2107 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila