Visočica (1619 m) iako ne najviši jedan je od planinarima najdražih vrhova Velebita, istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu i bez sumnje najljepši vidikovac s kojeg se pruža pogled na Liku te se vidi gotovo cijeli Velebit sa svojim vrhovima od Zavižana do Crnopca.

Nalazi se na jugoistočnom kraku planine, i pripada u vrhove Južnog Velebita.Najbliži grad mu je na ličkoj strani Gospić i u njemu djeluje planinarsko društvo s istim imenom kao i vrh.

Ispod vrha se smjestio Gojtanov dom, planinarski dom koji je dok nije izgorio 1991. bio omiljena točka planinara. Sada je obnovljen a s njime gospodari spomenuto planinarsko društvo. 

Vrh Visočica predstavlja jednu od 20 kontrolnih točaka planinarske obilaznice „Lički gorski biseri“, koju je utemeljio PD Željezničar Gospić i jednu od moguće 3 kontrolne točke Južnog Velebita popularne „Hrvatske planinarske obilaznice“. 

Vrh je označen prevrnutim geodetskim betonskim stupom. Kutija sa žigom je ugrađena u kamen prije vrha i lako se uočava.

Vidici s vrha su neometani u svim smjerovima, a posebno se ističe onaj na Gospić, kao i na vrhove Srednjeg i Južnog Velebita.