Početna točka ovog izleta je minimarina Porto Rosso u mjestu Skrivena Luka na otoku Lastovu. Od minimarine treba izići na asflltnu cestu koja povezuje Skrivenu Luku sa mjestom Lastovo i Ubili, nastaviti po njoj do prijevoja (155 m) sa kojeg se još ne vidi mjesto Lastovo, na njemu treba skrenuti lijevo, na makadamsku cestu, koja je ostavština nekadašnje JNA, a koja je služila za komunikaciju između njihovih objekata. Makadamsku cestu treba slijediti do prijevoja na kojem se lijevo odvaja asfalta cesta za mjesto Ubli a desno makadamska cesta za vrh Hom. Tu treba skrenuti desno.

Nakon skretanja za petnaestak minuta dolazi se na križanje podno ovog vrha na kojem se lijevo odvaja makadamska cesta koja vodi do komunikacijskog tornja a nakon njega za par minuta se stiže do vršine točke na kojoj se nalazi zarušena kapelica i trigonometrijski stup.

Na vrhu je istaknuto da se on zove Svezi Juraj te da mu je nadmorska visina 418 m. S vrha se otvaraju jako lijepi vidici na cijeli arhipelag malih otočića oko otoka Lastovo koji se zovu Lastovnjaci, kao i u smjeru sjevea prema otoku Korčuli i zapada prema otoku Sušacu i Visu.

Sa vrha se treba vratiti do spomenutog križanja podno vrha, i sada na njemu skrenuti lijevo, nakon stotinjak metara dolazi se do napuštenog vojnog objekta kod kojeg je smjerokaz koji upućuje na skretanje desno u smjeru Vino Polje po građenoj pješačkoj stazi.

Nakon skretanja spuštanje se nastavlja po serpentinama koje vode malo oštrije strmu. Spomenuta pješačka staza dosta je lijepo položena iako vodi malo oštrije strmu i nije naporna.

Nakon pređenih nekoliko serpentina pješačka staza okreće u smjeru sjeverozapada, mjestimično se malo i uzdiže, dok najvećim dijelom vodi gotovo polegnuto do jednog oštroga skretanja desno, od kuda se ponovo u serpentinama spušta nizbrdo do križanja pješačkih staza, na kojem se lijevo odvaja staza za Vino Polje a desno za Lastovo.

U ovom izletu, na ovom križanju pješačkih staza treba skrenuti desno u smjeru mjesta Lastovo. Nakon skretanja pješačka staza nije više građena ali je dobro uhodana i nije naporna. Djelomično vodi kroz visoku makiju koja s vremena na vrijeme daje ugodno hladovinu.

Kada se dođe na križanje sa makadamskom cestom, isto treba presjeći i prema smjerokazu skrenuti desno prema mjestu Lastovo. Nakon skretanja pješačenje se nastavlja po planinarskoj staze, koja vodi kroz visoku makiju i najvećim dijelom kroz hladovinu.

Kada građana pješačka staza dođete na križanje sa makadamskom cestom, na kojem treba skrenuti desno, (Napomena: ovo križanje nije označeno sa nikakvim smjerokazima), pešačenje se dalje nastavlja po spomenutoj makadamskoj cesti koja vodi pored suhozida i vinograda to križanja sa asfaltom cestom koja spaja mjesta Lastovo i Skrivenu luku. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo i nastaviti uspon do centra mjesta Lastovo.

Iz Lastova se treba vratiti kroz mjesto do ceste koja vodi za Skrivenu Luku i nastaviti pješačenje po njoj do polazne točke ovog lijepog kružnog izleta.

Sugestija: Ako se izlet izvodi za vrijeme ljetnih vrućina, treba ponijeti dovoljno vode.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 03 min

Visina polazišta:

1 m

Visina odredišta:

1 m

Minimalna visina:

1 m

Maksimalna visina:

418 m

Uk. vis. raz. uspona:

683 m

Uk. vis. raz. silaska:

662 m

Ukupna duljina:

18.2 km

Prosječni nagib:

7 %

Utrošak energije:

12784 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila