Početna točka ovog planinarskog izleta je parkiralište hotela Trakošćan, nasuprot dvorca Trakošćana. Prilaz automobilom za one koji dolaze iz Zagreba najpogodniji je autocestom do izlaza Trakošćan kod Macelja, a za one koji dolaze iz smjera Varaždina, cestom kroz Lepoglavu.

Prva markacija je na ulazu u šumu kod hotela Trakošćan. Ugodan put se blago penje do sela Vrbanići te kroz njega do Kotarščaka u kojem je križanje putova. Odavde postoji nekoliko varijanti puta prema vršnom dijelu Ravne gore. Lijevo put vodi prema Paskovoj kleti, zaselku Šveci i Velikim pećinama (postoji varijanta uspona klinčanim putom, ali i lakši šumski put od Paskove kleti), a desno najkraća varijanta preko Meljana.

Najlakši je uspon šumskim putem od zidane Paskove kleti koja se nalazi 10" od križanja u Kotarščaku, na putu prema Velikim pećinama. Od klijeti markacija vodi kroz zaselak Paski, a nakon što prođe pokraj zdenca (voda za piće) nastavlja se uspon usječenim putem do glavnoga grebena Ravne gore.

Od mjesta gdje markacija izlazi na greben 3" lijevo je planinarska kuća Pusti duh, a 5" desno kapela Sveta Tri Kralja i još 5 dalje Filićev dom (PD Ravna gora Varaždin). Varijanta preko Velikih pećina je najatraktivnija, ali i najteža.

Oko 10" od križanja u Kotarščaku je kod Paskove kleti raskrižje gdje desno odlazi planinarska staza kroz zaselak Paski do planinarske kuće Pusti duh, a lijevo nastavlja široki put izohipsom prema zaselku Šveci iznad Cvetlina.

Malo iza zaselka počinje u šumi desno klinčani put u alpskom stilu koji se penje 10" kroz stijene na vrh Velikih pećina. Na vrhu je razgledna piramida.

Planinarski žig je ugrađen u kamen neposredno prije razgledn piramide.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Kristina Martinjak ∙ 27. Ožujak 2023

Prvi dio staze kroz šumu je lagan no drugi dio staze bi opisala kao lagana do srednje teška. Staza je dobro označena. Planinarski žig ugrađen u kamen nismo mogli pronaći jer je navodno jako oštećen. Drugi žig se nalazi pokraj ulaznih vratiju u Filićev dom. Trajanje nekih 2h i 15min sa malim pauzama. Spust 1h i 25min.

Branko Kmetič ∙ 26. Veljača 2024

Poslije kiše, početni dio staze je jako blatnjav (blato se ne da zaobići). Situaciju dodatno pogoršavaju vozila koja tuda prolaze čak i po mokrim i blatnim uvjetima (valjda quad-ovi), uništavajući stazu i ostavljajući velike rupe koje se onda pune vodom.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 41 min

Visina polazišta:

246 m

Visina odredišta:

684 m

Minimalna visina:

243 m

Maksimalna visina:

680 m

Uk. vis. raz. uspona:

657 m

Uk. vis. raz. silaska:

219 m

Ukupna duljina:

5.8 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

3576 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila