Ravna gora je najsjevernija gora Hrvatskoga zagorja. Smjestila se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpi. Prostire se u dužini od 13 km od zapada (Trakošćan) prema istoku (Donja i Gornja Voća).

Najviši vrh Ravne gore je na nadmorskoj visini od 686 metara i na njemu je podignut vidikovac. Vrh Ravne gore je šumovit.

Na vršnom grebenu, nalaze se dva planinarska doma: PD "Pusti duh" i PD "Filićev dom", i kapelica Sveta Tri Kralja.

Planinarski dom „Filićev dom“ raspolaže kapacitetom od 70 ležajeva u 16 soba. Planinarski dom „Pusti duh“ raspolaže kapacitetom od 20 ležajeva.

Ravna gora je također sjajno odredište za paraglajding, brdski biciklizam, šetnje, lov, sakupljanje gljiva.

Najatraktivnija na Ravnoj gori je stijena na krajnjem sjeverozapadu koja se uzdiže iznad mjesta Cvetlin, a na kojoj postoje i staze za alpinističko penjanje.

Na vrhove Ravne gore može se doći pješice, dobro markiranim stazama, iz Trakošćana (1,5 sat), Bednje (2 sata) ili Lepoglave (3 sata).

Može se doći i automobilom po dobro održavanim makadamskim cestama iz Kamenice ili Višnjice. Tu je još i razgledna piramida. Jedino s nje, otvoren je vidik, a posebno dojmljiv je prema dvorcu Trakošćan. Žig se nalazi u Filićevom Domu.