Početna točka uspona na vrh Obzovu, u ovom planinarskom izletu, je prijevoj Treskavac. Na proširenju pored rampe postavljene su info ploče i smjerokazi s natpisom odredišta i potrebnim vremenom hoda. Ovo je najzanimljiviji i najatraktivniji pristup Obzovi obzirom da je trasa isplanirana tako -  kako bi se vidio najljepši krajolik otoka oko Obzove.

Planinarska staza najprije vodi kroz borovu šumu - slijedi asfaltnu cestu u dužini 1,5 km. Nakon toga skreće desno i nastavlja po oštrom kamenjaru prošaranom travom, te dovodi do raskrižja „Žičevo“ na kojem treba skrenuti polu desno. Od ovog križanja desetak minuta laganog hoda dolazi se do slijedećeg raskrižja označenog kao „Kaljužina“ na kojem ponovo treba skrenuti desno za Veli Vrh i Obzovu.

Cijelo vrijeme puta vidljiv je Veli Vrh. Od ovog raskrižja staza se strmije uspinje po oštroj kamenoj goleti i niskom mediteranskom raslinju sve do vrha – Veli Vrh (541 m).

Veli Vrh je označen gomilom kamenja u obliku piramide na kojemu je postavljen geodetski stup, kao stalna točka geodetske osnove 541 m. U nastavku se ide do vrha Brestovica (555 m). Sa Velog vrha treba se spustiti desetak minuta do raskrižja „Na Hramčići“, gdje se nalazi istoimena lokva. Na ovom raskrižju treba nastaviti ravn.

Vrh Brestovica nije posebno zanimljiv i upečatljiv, prolazi se preko njega budući je na putu prema Obzovi.  Nakon pet minuta spusta sa Brestovice dolazi se do još jedne lokve i raskrižja zvanog „Lokvić“. Gledano iz pravca dolaska: lijevo se odvaja staza koja vodi za Plakaru i Bašćansku Dragu, desno za Malu Brestovicu, te ravno za Obzovu. Od ovog raskrižja za 20 minuta staza se strmije uspinje prema vrhu Obzova, prolazeći pored i preko suhozida sve dok ne stigne na vrh Obzove (569 m).

Ovaj vrh, kao i ostali vrhovi oko Obzove označeni su gomilom kamenja u obliku piramide. U podnožju kamene piramide postavljena je mramorna ploča na kojoj je ispisan naziv vrha sa nadmorskom visinom. Na istoj ploči ugrađen je i žig.

Sa vrha pruža se lijep pogled na sve strane. Lijepo se vidi najveći dio otoka Krka, Riječki zaljev i Učka, otoci Cres i Lošinj i njihovi najviši vrhovi (Sis i Televrin). Također se lijepo vidi Velebit i naselja ispod njega.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 26 min

Visina polazišta:

318 m

Visina odredišta:

566 m

Minimalna visina:

314 m

Maksimalna visina:

566 m

Uk. vis. raz. uspona:

364 m

Uk. vis. raz. silaska:

115 m

Ukupna duljina:

5.3 km

Prosječni nagib:

11 %

Utrošak energije:

3038 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila