Početna točka uspona je u naselju Vitunj, u njegovom dijelu zvanom Kobeljak. Tu je pogodno mjesto za parkiranje automobila. Tu se nalazi i prvi smjerokaz za uspon na Klek.

Planinarska staza u početku slijedi šumsku cestu, uz nekoliko kraćih prikrata, sve do izlaska na greben Kleka. Uspon dalje ide grebenom kroz šumu, izlazi na travnati hrbat, ide po njemu vrlo oštro uzbrdo sve do pod Klečku stijenu, gdje dolazi do križanja planinarskih putova na kojem se ovaj smijer uspona spaja na onaj koji dolazi od planinarskog doma. Od ovog mjesta započinje i teži dio uspona koji vodi uz podnožje vršne stijene.

Ogulinski veterinar Franjo Fink, na poticaj središnjice HPD-a i uz novčanu potporu ogulinske općine, probija 1890. godine put kroz Klečku stijenu do vrha, izgradivši stepenice i na dva mjesta postavlja željezne ljestve. Stepenište je obnavljano nekoliko puta, na kojemu su postavljena užad, a na samom vršnom dijelu i čelične sajle.

Nakon uspona uz stepenište izlazi se na greben - vidikovac, od kuda se pruža lijep pogled na  zaselak Musulinski Potok i Bjelsko. Poslije vidikovca slijedi malo oštriji uspon najprije kratko kroz stijenu uz pomić užeta a nakon toga po tratini dosta oštro uzbrdo do betonskog platoa koji služi kao sletište helikoptera. U nastavku, planinarska staza vodi po po uskom grebenu sve do vrha. Na tom su dijelu postavljene sajle kao osiguranje u slučaju jakih vjetrova ili snijega.

Sam vrh Kleka gotovo je ravan, to je kamena glavica u promjeru desetak metara. Na njemu je smješten telekomunikacijski toranj, a na suprotnoj strani postavljen je  željezni stup usidren sajlama, obojan u crveno- bijelo koji označava sam vrh. Pored stupa ugrađeni u kamen nalaze se žigovi HPS-a i GPP-a. 

S vrha Kleka je lijep pogled na Bjelolasicu, Risnjak, Svetu Geru, Medvednicu..., te na cijeli Ogulinski kraj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Krešimir Gašparić ∙ 25. Studeni 2020

Prošao sam stazu. Sam početak staze slabo markiran i neprohpdan. Staza počinje na kraju asvaltirane ceste desno od parkinga.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 29 min

Visina polazišta:

397 m

Visina odredišta:

1164 m

Minimalna visina:

396 m

Maksimalna visina:

1164 m

Uk. vis. raz. uspona:

1218 m

Uk. vis. raz. silaska:

451 m

Ukupna duljina:

7.5 km

Prosječni nagib:

25 %

Utrošak energije:

7379 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila