Breithorn je planina (greben) u Peninskim Alpama na granici Švicarske i Italije. U naravi ona je nastavak masiva Monte Rosa.

Sastoji se od 5 vrhova (svi preko 4000 m) od kojih je najviši Breithorn (4164m), a nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu grebena. To je vrh za kojeg se smatra da je za uspon jedan od najlakših 4-tisućnjaka. Međutim, već sama njegova visina od 4164 m nosi dovoljno opasnosti kao što su loše vrijeme (magla, oluja, mećava, slaba vidljivost) kao i neopreznost kretanja ledenjakom.

Najčešći uspon na najviši i najljepši vrh Breithorn (4164 m) je sa platoa kod Klein Matterhornn-a (3820 m) do kojeg se dolazi žicarom (iz Zermatt-a) pa nadalje pješke preko ledenjaka, te zatim preko snježno ledene strmine nagiba od 35° do 45°.

Iskusniji planinari i oni željni izazova mogu nastaviti po grebenu preko sedla do Srednjeg vrha (4159m) pa se spustiti natrag prema Malom Matterhornu ili nadalje nastaviti preko izuzetno zahtjevnih vrhova Breithornovih blizanaca (Zapadni – 4139 m i Istočni -4105 m).

Roccia Nera (4075 m) je najistočniji Breithornov vrh neposredno preko puta blizanaca.

S vrha Brethorna pruža se jedinstven i nezaboravan pogled na kraljeve Alpa poput Mont Blanca, Matterhorna, Liscama, lanca Monte Rosa te vrhove Castora i Polluxa.