Hintere Schwärze (tal. Cima Nera) s 3624 m, četvrta je najviša planina u Ötztal Alpama. Leži na planinskom grebenu Schnalskamm izravno na državnoj granici između Austrijske provincije Tirol i talijanske provincije Južni Tirol. Hintere Schwärze gotovo u cijelosti leži pod ledenjakom, naime, sjeverni greben je gotovo u potpunosti pod ledom dok je južni greben kamenit.

Planinarska staza „Via Normale“ vodi od planinarskog doma Martin Busch Hütte preko prihvatljivo teškog glečera do vrha. Uspon od Venta do spomenute planinarske kuće traje oko tri sata, i treba računati slijedeća oko 4 sata do vrha. Ukupno, na usponu od Venta do vrha treba savladati nadmorsku visinu od preko 1700 metara.

Hintere Schwärze manje je popularan za planinarenje od njegovor bliskog susjeda, popularnog planinskog vrha Similaun, koji se nalazi istočno od ovog vrha. Prvi uspon na ovaj vrh dogodio se 10. rujna 1867. godine, a izveli su ga Ernst Pfeiffer, Benedikt Klotz i Josef Scheiber preko zapadnog grebena.

Hintere Schwarz je lakše savladiv kao planinarski izlet ako se koristi adekvatna oprema i znanje za prelazak preko ledenjaka. Jedina prava opasnost pri usponu na njega prijeti od ledenjačkih pukotina i na njih se mora obratiti posebna pažnja. Kao najčešća polazna tpčka prema ovom vrhu je planinarski dom Martin Busch Hütte (2501 m), koja se nalazi u stražnjem dijelu doline Niedertal. Ovaj planinarski dom je stalno otvoren od sredine lipnja do kraja rujna i od početka ožujka do sredine svibnja. Uobičajeni smjer uspona na ovaj vrh, nakon prelaska preko ledenjaka, je izlazak preko zapadnog grebena.