Lovćen je planina u Crnoj Gori. Ona se nalazi u jugozapadnom dijelu zemlje i proteže se do obala Jadranskog mora.

Dva najveća vrha planine su Štirovnik (1749 m) i Jezerski vrh (1657 m).

Na Lovćenu, na Jezerskom vrhu se nalazi mauzolej vladike i književnika Petra II Petrovića Njegoša u kome je sahranjen. Na planini se nalazi i Nacionalni park Lovćen.

Na Lovćenu živi 1158 vrsti biljaka od kojih su 4 endemske vrste. Najmonumentalniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je Njegošev mauzolej, podignut na Jezerskom vrhu, mjestu koje je ovaj istaknuti pjesnik i mislilac još za života izabrao za vječni počinak.

Njegoš je još za života sagradio na Jezerskom vrhu kapelicu u kojoj je kasnije i sahranjen.

Po austrijskoj okupaciji Crne Gore u vrijeme Prvog svjetskog rata, ova je crkva srušena (i Njegoševo tijelo prenijeto u Cetinjski manastir) da bi ponovno bila obnovljena u vrijeme kralja Aleksandra , dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Tadašnja komunistička vlast u Crnoj Gori je 1970. godine počela pripreme za njezino rušenje i izgradnju mauzoleja koji je u stilu bečke secesije zamislio kipar Ivan Meštrović. Meštrović, mada svjetski poznat, nikada nije bio na Lovćenu.

Jugoslavenska javnost se uzbunila i masovno prosvjedovala protiv kršenja Njegoševe posljednje volje i rušenja skromne zadužbine u korist monumentalne građevine kakvu Njegoš nikada ne bi želio.