Tulove grede (Tulo, Tulovice) su čudnovati krški fenomen na Velebitu. Nalaze se u Parku prirode Velebit. Duge su 1 km, te s najvišim vrhom 1120 m.

Ovu kršku formaciju čine tornjevi, stupovi i pukotine (žljebovi, točila). Južnim podnožjem grebena prevladava travnati dolac Dolac poda Tulom. Tulove su grede povezane prometno.

U 19. st. napravljena je cestar preko Tulovih greda. Napravio ju je konsruktor Lujzinske ceste kapetan Knežić. Cesta preko Tulovih greda građena je s južne strane. Počelo se 1827. godine.

Uz ove su stijene vezane narodne predaje. Po narodnim predajama ondje su se legli zmajevi iz jaja, a u stijenama živjele su nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće u tim stijenama za koje se vjerovalo u puku jest Crna kraljica koja je donosila nesreću. To je mitsko biće dalo ime planinskom prijevoju Kraljičinim vratima.

Dijelovi ovog područja su još i danas minirani. Još je minirano 70 tisuća m2. Unutar ove kružne stjenovite formacije koja s jedne strane ima prirodni ulaz nalazi se izvor veoma hladne bistre pitke vode na dubini od nekoliko desetaka metara do koje je moguće doći pomoću kante privezane na dugački konopac. (Izvor:Wikipedija)