Na dosta topografskih karata, pa i na onoj koju preporučuje NP „Pajlenica“, unutar granica ovog nacionalnog parka postoje dva Babina vrha, što je dosta neobično i u većini slučajeva zbunjujuće. Na ovom portalu će se opisati oba vrha s tim da će onaj koji se nalazi zapadno od Svetog brda dobiti ime „Istočni Babin vrh“ a onaj koji se nalazi ponovo zapadno ali od Vaganskog vrha dobiti ime „Zapadni Babin vrh“.

Zapadni Babin vrh je jedan od najviših na Velebitu. Vršna točka je blago zaobljena i nije jako izražena. Pored njega se prolazi kada se ide na Vaganski vrh iz smjera Struga. On je prvi zapadni susjed Vaganskom vrhu.

Vršni greben ima tri istaknuta vrha: Jugoistočni (1724 m), Srednji koji je na topografskim kartama jedini imanovani vrh i nosi ime Babin vrh (1738) i Sjeverni (1728 m). Drugi izvori govore da je Babin vrh visok 1741 m.

Od odvojka s grebenske staze NP „Paklenica“ do vrha potrebno je 15-20 minuta laganog hoda po otvorenom terenu. Orijentacija je jednostavna a pomažu joj i nekoliko podignutih kamenja. Vrh je visok 1741 m i kontrolna je točka obilaznice „Vila Velebita“, te je jedan od najljepših velebitskih vidikovaca.

Podno vrha nalazi se Babino jezero, koje je u naravi pojilište za stoku i divlje životinje.