Karavanke ili Karavankas ili Karavanks ( slovenska : Karavanke, njemački : Karavanke ) su planina na južnim vapnenačkim Alpama na granici između Slovenije na jugu i Austriju na sjeveru. S ukupnom dužinom od 120 kilometara u smjeru istok-zapad, lanac Karawanks jedan je od najdužih lanaca u Europi. Prolazi kroz važne trgovačke puteve i ima veliko turističko značenje. Zemljopisno i geološki, podijeljen je na više zapadne Karawake i niže istočne Karawake. Prolazi se kroz Periadriatic prolaz, odvajajući Apulijsku tektonsku ploču od Eurazijske tektonske ploče.

Karawanke čine nastavak Karnjskih Alpa, istočno od Slice, blizu trase Austrije, Slovenije i Italije na Arnoldsteinu. Oni su okruženi dolinom Drave na sjeveru (zvan Rosental / Rož ) i Save na jugu, razdvajajući ga od susjednih Julijskih Alpa. Na istoku se graniče na Kamniško-Savinjskim Alpama i Pohorjem.

Niz planinskih prolaza na važnim trgovačkim pravcima prelaze raspon, kao što su Wurzen ( Koreno), Loibl (Ljubelj) ili Seeberg (Jezero), koji su korišteni od prapovijesti. Danas austrijski autoput kroz Karavanke (A11) vozi od Villacha do tunela autoceste Karavanke, koji prolazi zapadnim Karavankama koji ga povezuju sa slovenskom autocestom A2 u Jesenicama.

Karawanks su popularno planinarsko područje s brojnim planinskim kućama. Mnogi vrhovi pružaju dobar pregled Klagenfurtskog bazena na austrijskoj strani i Ljubljanskog slivu na slovenskoj strani. Sjeverna austrijska strana je stjenovita i strmoglava, dok je slovenska strana manje strma, prekrivena smrekovim šumama i niskim grmovitim borovima na nižim uzvisinama s većom travom.  (Izvor: Wikipedija).

Važniji vrhovi su: Stol (2236 m), Kepa (2143 m), Košuta (2133 m), Peca (2113 m), Golica (1835 m), Vrtača (2180 m), Košutica (1968 m), Dovška Baba (1892 m), Begunjščica (2063 m), Veliki vrh u Košuti (2088 m) i Klek (1754 m).