Bitoraj je planina koja se nalazi na području Velike Kapele u okolici su mjesta Fužine, Vrata, Brestova Draga, Sunger, Mrkopalj. Sam vrh je visok 1385 m i čini ga skupina golih, vapnenačkih stijena koje strše desetak metara iznad šumskog pojasa i tako dočaravaju posjetitelju gotovo alpski doživljaj, a osim toga omogućuju širok vidik na bitorajske šume, gotovo sve vrhove Gorskog kotara, preko riječkog zaljeva i na Učku.

Vjerojatno je ime Burni Bitoraj dobio zato jer se nalazi na granici ošte kontinentalne i blaže mediteranske klime pa je na vrhu gotovo uvijek burno i vjetrovito. Tu se nalaze okružene šumom i Bitorajske Bijele stijene, vrlo zanimljiva skupina stijena usred šume, sa zanimljivim stanovnicima, Imperatorom i njegovim Savjetnikom.

Oko 20 minuta od vrha nalazi se planinarska kuća "Bitorajka" (1303 m), drvena prizemnica površine 25 m kvadratnih. U prizemlju je dnevni boravak, a u potkrovlju spavaonica s desetak ležaja, ali za nuždu može primiti i veći broj osoba, opskrba je vodom iz cisterne.

Ovo je sklonište posebno vrijedno za planinare koji žele s Risnjaka u Veliku Kapelu, jer je to jedini planinarski objekt na toj dugačkoj relaciji.

Na jednoj stijeni je oznaka imena i nadmorske visine ovog vrha. U stijenu je ugrađen i žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom.

Vidik je otvoren od Risnjaka na zapadu do Bjelolasice na istoku, a neposredno ispred u nizini je Sunger i Mrkopalj.