Ćićarija (tal. Ciceria), brdovita visoravan u sjeveroistočnom kopnenom dijelu Istre, pruža se u dinarskom smjeru od sjeverozapada na jugoistok.

Duga je oko 45 km, a široka 10 do 15 km, prosječno visoka 700 do 800 m. Njezin je zeleni pokrov isprekidan bijelim liticama, pa se taj dio Istre naziva i Bijela Istra u užem smislu. Povrh Bresta i županijske ceste Buzet-Brest-Vodice, u blizini državne granice Hrvatske i Slovenije, na 1014 m nadmorske visine nalazi se Žbevnica, vrh na Ćićariji.

Žbevnica je istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije i ujedno najzapadniji hrvatski tisućnjak. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita.

Iznad sela Brest, oko 35 minuta hoda ispod vrha, nalazi se planinarska kuća Žbevnica. To je brvnara HPD-a Planik iz Umaga.

Vrh je označen ozidanim kamenim kupom poput stoga sijena. Na njemu je natpis VRH, zatim ŽBEVNICA te 1014, nadmorska visina. Također je istaknuto da je to točka IPP (Istarskog Planinarskog Puta). Nedaleko od vrha u kamen je ugrađen metalni tuljac sa žigom.

Gotovo cijelo brdo, pa time i sam vršni dio, je prostrana livada. Pogled s vrha je izuzetno lijep i nije ometan u svim smjerovima. Posebno upečatljivi su vidici prema Ćićariji, Učkoj i cijelom Istarskom poluotoku.