Promina je planina u Dalmaciji, sjeverno od Drniša, te južno od Knina u središtu Šibensko-kninske županije. Planina dominira cijelim krajolikom okolnog područja te se s nje pruža prekrasan pogled na Miljevački plato te na Krku i Čikolu. S njenog vrha može se vidjeti i Jadransko more od kojeg je udaljena 30 km.

Na planini je smješten planinarski dom. Planina obiluje borovom šumom, izvorima i rudnim bogatstvom.Do vrha vodi nekoliko pješačkih staza i „off-road“ puteva.

Ime Promona veže se za povijesni delmatski grad. Po njemu je nazvana planina Promina, kao i teritorij između rijeke Krke i Cetine. (Wikipedija)

Čavnovka (1147 mnm) - je najviši vrh Promine, a ime duguje prastaroj Čavinoj kapelici koja je u davnini stajala na vrhu. U ograđenom prostoru na vrhu nalaze se ruševne zgrade i drugi ostaci nekadašnjeg vojnog kompleksa, a danas su u funkciji dva telekomunikacijska odašiljača. Kretanje uz vanjsku stranu ograde zabranjeno je zbog opasnosti od zaostalih mina. Smještena je sjeverno od Drniša, a nalazi se gotovo u središtu Šibensko-Kninske županije.

Planina dominira cijelim krajolikom okolnog područja te se s nje pruža prekrasan pogled na Miljevački plato, Krku i Čikolu.

Na vrhu je izgrađen novi geodetski stup. Nekada je tu bio i planinarski žig. Vandali su ga uništili pa se sada nalazi novi gumeni u PD Promina.

Panoramski video s vrha pogledajte: OVDJE