Vranica je najpoznatija rudna planina u BiH, između gradova Uskoplja na zapadu i Fojnice na istoku. Nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne.

Najviši vrh Vranice je Nadkrstac na 2112 metara nadmorske visine. To je pitoma planina, s dosta pašnjaka i površinskim vodama. Na njoj se nalazi Prokoško jezero. Prokoško jezero je udaljeno od doma na Rosinju 6 km. Na Vranici se može vidjeti dosta izvora (Vrbasa, Kozičke rike, Sikirskog potoka), mnoštvo slapova (Ždrimački slap, Kozički slap) i mnogo različitih pećina i jama.

Na Vranici se mogu naći endemske biljke: vraničko zvonce (bijelo vraničko zvonce), bosanska zvončika i vranička vrkuta. Također, u Prokoškom jezeru živi endemska životinjica triton. (Izvor: Wikipedija)

Vranica je najviša planina u centralnoj BiH i najviša planina u BiH izvan područja Hercegovine. Ipak, pretežno se sastoji od blagog padinskog terena, što dozvoljava lagan pristup i ugodno planinarenje.

Najkarakterističnija crta ove planine je Prokoško jezero, ledničko jezero zapanjujuće Ijepote, puno pastrve i rijetkog vodenog guštera tritona, jedinstvenog za ovo područje. Jezero je okruženo pastirskim kolibama, od kojih se mnoge i danas koriste, kao i prije puno vijekova, za zbrinjavanje pastira i njihovih stada za vrijeme ljetnih mjeseci.

Mnoge od ovih koliba su ugodne vikendice na neobično visokim nadmorskim visinama. Unatoč svemu, ovo je vjerojatno najočuvanije pastirsko selo u Dinarskim Alpama.

Prilaz Prokoškom jezeru započinje u gradiću Fojnica, od kojeg vodi dugi, relativno dobro održavani put do jezera i početka planinarskih staza. Drugi prilaz za planinare vodi iz Uskoplja.