Veličanstvena planina Dinara je morfotektonski dio Dinaridskih Alpa, planinskog lanca koji se proteže područjima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u smjeru od sjeverozapada prema jugoistoku, razdvajajući Jadransko more od Panonske zaravni.

Troglav, najviši vrh Dinare doseže 1.913 metara nadmorske visine. Ona je prirodna granica između Dalmacije, južnog dijela Bosne i Hrvatske, kao visoki zid koji dijeli dva različita svijeta - mediteranski na svom južnom djelu i kontinentalni. Samim tim, ona je prirodna granica između mediteranske klime Jadranskog mora i kontinentalne klime u zaleđu planine.

Kamešnica je planina na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Najviši vrh Konj (1854 metra nadmorske visine) nalazi se na području BiH. Kamešnica je južni nastavak Dinarskog lanca planina i obiluje geotektonski pojavama kao što su vrtače, spilje, dolci i zaravni. Ovo je prekrasna planina za planinarenje u proljetnim i jesenskim mjesecima. Ali, neophodan je oprez jer je zbog izloženosti zračnim strujama i dodira dvaju klimatskih područja, podložna naglim i nepredviđenim promjenama vremena.

Planina Cincar ima više vrhova, među kojima su: Malovan (1826m), Osječenica (1798m), Osina Glavica (1720m) i Voloder (1640m).

Okružena je kraškim poljima (Livanjskim sa jugozapada, Glamočkim sa sjeverozapada, Kupreškim sa sjeveroistoka i Duvanjskim sa jugoistoka). Gornji dio planine, iznad 1300 metara, ogoljen je i potpuno izložen vjetrovima.

Jedna od atrakcija ovog područja su i krda divljih konja, koji su se udomaćili na području Kruga, visoravni podno Cincara. Radi se o potomcima pitomih konja koje su 60-ih godina prošlog stoljeća vlasnici pustili su divljinu. Ove divne, plemenite životinje uspješno odolijevaju surovim uvjetima i divljim zvjerima, ali ih je neophodno zaštititi od krivolovaca, na što sve više upozoravaju ljubitelji prirode i životinja.