Dinara s vrhom Sinjal (1831 m/nv) najviša je hrvatska planina. Iako nije najviša planina Dinarskog gorja, Dinara je postala simbolom najvećeg planinskog lanca na Balkanskom poluotoku i dala mu svoje ime.

Pretpostavlja se da je ime dobila po ilirskom plemenu Dindara, koje je živjelo s istočne strane planine. Vrh Sinjal je inače dobio ime po geodetskoj oznaci na vrhu (signal).

Dinara je još uvjek poprilično divlja planina u kojoj se može sresti raznorazne životinje poput: vuka, lisice, čaglja, lasice, kune, medvjeda, risa, divljeg vepra, divokoze, srne. A u letu može se vidjeti tetrijebe, jarebice, orlove i sokole.

Vrh je označen geodetskim stupom na kojem sada piše „1831 vrh Hrvatske“. Ispod stupa se nalazi upisna kutija. Pored stupa na velikom kamenu još uvjek stoji „SINJAL 1831“, jer se tako donedavno zvao ovaj vrh. Žig se nalazi u kamenu pored geodetskog stupa.

Na susjednom brdašcu je postavljen veliki metalni križ.

S vrha puca pogled u svim smjerovima, sjeveroistočno na Troglav i Konj, jugoistočno na Perućko jezero, južno na Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno na Prominu. Jednom posjetiti najviši vrh Hrvatske, za svakog je planinara Hrvata poseban emotivan doživljaj.

Videopanoramu s vrha pogledajte: OVDJE