Tanzanija se sastoji od obalne nizine (širine do 100 km) koja se proteže duž obale Indijskog oceana (1451 km), visokoga ravnjaka u unutrašnjosti i vulkanskih masiva. Visoki istočnoafrički ravnjak (900 do 1200 m) zauzima najveći dio zemlje (62% površine).

Na njegovu jugozapadnome i zapadnome rubu kao i na sjeveroistoku nalaze se dva velika tektonska jarka (rasjeda) s jezerima Tanganyika, Nyasa (Malawi), Natron i Manyara.

U tercijaru je duž rasjeda došlo do izdizanja vulkana i izljeva magme. Vulkanskoga su podrijetla sve najviše planine: Kilimandžaro (Kibo, 5895 m; najviši vrh Afrike), Meru (4566 m) i Loolmalassin (3648 m) na sjeveroistoku, Rungwe (2960 m) na jugozapadu i Nkungwe (2462 m) na zapadu.

Obalna se nizina duž riječnih dolina širi prema unutrašnjosti, gdje prelazi u široke ravnjake (do 800 m visine) omeđene planinskim masivima na sjeveru (Udzungwa, Rubeho, Uluguru) i jugozapadu (Kipengere).

Pred tanzanijskom obalom je niz niskih otoka od kojih su najveći Zanzibar (1666 km²), Pemba (988 km²) i Mafia (440 km²).

Klima Tanzanije uvjetovana je njenim geografskim položajem južno od ekvatora. Prevladava tropska klima s izraženim monsunskim obilježjima; na visokim ravnjacima savanska.

Srednja godišnja temperatura iznosi 26 °C u primorju, 23 °C na ravnjaku i 18 °C u planinama. Najviše oborina prima planinsko područje (više od 2000 mm) i obalna nizina (do 1500 mm); visoki su ravnjaci razmjerno suhi (500 do 900 mm).

Sjever Tanzanije ima dva kišna razdoblja (ožujak–svibanj i listopad–prosinac), a jug jedno (prosinac–travanj). Najveće i vodom najbogatije rijeke (Rufiji, Ruvuma, Pangani) ulijevaju se u Indijski ocean, ostale (Malagarasi, Wembere, Ugalla i dr.) se odvodnjavaju prema jezerima u unutrašnjosti.

Mnogobrojna jezera, od kojih su najveća Viktorijino, Tanganyika i Nyasa (Malawi), ostala: Rukwa, Natron, Manyara, Eyasi i dr.

Biljni pokrov čine šume mangrova i kokosovi gajevi u primorju, stepe i savane s galerijskim šumama u unutrašnjosti te bujne tropske kišne i maglene šume (iznad 2500 m visine) u planinskom pojasu; mnogobrojni nacionalni parkovi (Serengeti, Arusha, Gombe i dr.), zaštićena područja (Ngorongoro, Selous) i rezervati prirode.

(Izvor: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=60417)

Područja ovog gorja