Područje slovenskih Alpa je spoj triju velikih planinskih masiva. Isprepleteno je sa brojnim dobro markiranim za alpsko penjanje, planinarenje, panoramske i tematske staze.

Zapadne Julijske Alpe koje povezuju Sloveniju s Italijom, kao i istočne i srednje zajedno sa nizinama su oaza netaknute prirode. Pokrivaju površinu od 1,542 km ² od čega 838 km ² zauzima Nacionalni park Triglav, koji se nalazi u njihovom središtu, s najvišim vrhom u Republici Sloveniji Triglav (2,864 m).

Karavanke u sjeverozapadnom dijelu Slovenije su upečatljive po svom masivnom izgledu, iako u stvari imaju samo 14 vrhova iznad 2.000 metara. Najviši vrh je Stol (2236 m), a najstarija stijena Devon. Kamničko-Savinjske Alpe: su planinski masiv na sjeveru Slovenije, imaju više od 30 vrhova iznad 2.000 m. Najviši vrh je Grintavec (2558 m).

Ispod vrha Skuta (2533 m), nalaze se ostaci ledenjaka koji svoje postojanje može zahvaliti lokaciji u sjenovitom predjelu u podnožju okolnih visova sa vrlo strmim padinama. Subalpska regija: Poljanska i Selška dolina na sjeveroistoku, Škofjeloško i Pohorsko gorje čini granicu s Julijskim Alpama. Najveći greben se proteže od Škofja Loke do Blegoša (1562 m) i Porezena (1630 m).